Perniön Laurin markkinailtana 3.8.2019 klo 19.00 värikästä musiikkia Kirakan harmaassa kylässä Juonnettu sellokonsertti

KONTRASTEJA ja KOHTAAMISIA

Selloduo Olli ja Anna-Maaria Varonen

 

Selloduo Varonen esiintyi ensimmäisen kerran kesällä 2000 Suomen suurlähetystön järjestämässä konsertissa Budapestissa. Satojen kotimaisten konserttien ja useiden Unkarissa tapahtuneiden esiintymisten lisäksi duo on konsertoinut myös Prahassa ja Espanjassa. Ruotsissa duo on esiintynyt säännöllisesti vuodesta 2012 alkaen. Senegalissa duo esiintyi tammikuussa 2019. Varoset ovat duona julkaisseet 4 CD-levyä ja heillä on ollut radio- ja TV-esiintymisiä Suomessa, Ruotsissa ja Unkarissa. Kesäkuussa 2018 ilmestyi CD-levy ”Yhteistä tietä”, joka on selloduon ja Jaakko Löytyn yhteislevy.

 

Olli (s. 1965) opiskeli Sibelius-akatemian nuoriso-osastolla Seppo Kimasen ja Seppo Laamasen johdolla sekä Géza ja Csaba Szilvayn johtamassa Helsingin Juniorjousissa. Budapestin Liszt-akatemiassa Olli opiskeli 1984-1988 prof. Ede Bandan johdolla, suorittaen diplomikonserttinsa korkeimmalla arvosanalla. Ollilla on takanaan yli 1000 soolo-, solisti- ja kamarimusiikkikonserttia; 14 eri maassa ja 4 eri maanosassa. Hänen esityksiään on niin sellistinä kuin orkesterin johtajana tallennettu 11 CD-levylle. Suomen Solistiyhdistyksen jäsen.

 

Anna-Maaria (s.1978) valmistui sellonsoiton opettajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta keväällä 2002. Anna-Maaria jatkoi sellonsoiton opintojaan Budapestin Liszt-Akatemiassa prof. László Mezön oppilaana ja kamarimusiikin opintoja prof. János Devichin johdolla. Anna-Maaria on esiintynyt kotimaassa kamarimuusikkona selloduon lisäksi myös esim. pianotrioissa ja jousikvarteteissa. Kotimaisten konserttien lisäksi hän on esiintynyt myös useissa Euroopan maissa. Suomen Solistiyhdistyksen jäsen.

 

Selloduon lisäksi Anna-Maaria ja Olli ovat myös Sellosymposium ry:n jäseninä rakentamassa Saloon ensimmäistä suomalaista kansallisen tason sellokilpailua, joka on suunnattu kouluikäisille. Sellosymposium ry:n kanssa sellokilpailua on toteuttamassa Salon kaupunki. Tukijana kilpailulle toimii myös Tehtailija Juho Leinon Säätiö.

28.9.2019 RED NOSE COMPANY - DON QUIJOTE

Don Quijote

 

Klovnerian keinoin huippusuosion Suomessa saaneet teatteriammattilaiset,  Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama ovat jo vuosia hurmanneet yleisönsä klassikkotulkinnoillaan. Lauantaina 28.9. klo 19 tämä pitelemätön parivaljakko vie katsojat Espanjaan, maailmanhistorian ensimmäisen komedian juurille.

 

Miguel de Cervantesin DON QUIJOTE on kaikkien road draamojen äiti. Lähdetään liikenteeseen ja katsotaan mitä tapahtuu. Keski-ikäinen mies, Don Quijote hyökkää kaverinsa Sancho Panzan kanssa kaikkia maailman vääryyksiä vastaan ja tulee samalla paljastaneeksi nykymaailmankin menon kuumottavat kipupisteet. Esitys avaa katsojalle uusia näkövinkkeleitä, oivalluksia ja ajateltavaa,  mutta aina nauru edellä. Onhan teosklassikko todennäköisesti klassikko sen hauskuuden takia. Paikoitellen stand up -esitysten intensiteetillä masinoiva klovneria vapauttaa ja korottaa kaiken tekemisen, katsojien suureksi riemuksi, toiseen potenssiin.

 

Don Quiote on suuri ja hurjapäinen kertomus idealismista ja sankaruudesta, ystävyydestä ja rakkaudesta. Red Nose Companyn Zin (Timo Ruuskanen) ja Mike (Tuukka Vasama) ovat nyt tehneet tästä veijariseikkailusta oman, elävällä musiikilla ( kitara, ukulele, melodika)  svengaavan ja tulisesti maustetun versionsa. Esityksen on ohjannut Otso Kautto

2.11.2019 JUHA HURME RYHMINEEN - MERIMIEHEN LESKI

Merimiehen leski

Volter Kilpi dramatisoinnit jatkuvat perinteisessä pyhäinpäivän monologi-illassa, lauantaina 2.11. klo 19.00.  Tuolloin nähtävä ja kuultava esitys, Merimiehen leski, perustuu samannimiseen tarinaan Kilven saaristosarjaan kuuluvasta Pitäjän pienempiä -kokoelmasta.

Kertomus merimiehen leskestä nousee parina edeltävä vuotena Harmaassa kylässä koettujen Jäällävaeltajan ja Kaaskerin Lundsrömin rinnalle pitäjän ulkoisesti pienimpien ja sisäisesti väkevimpien kanssaeläjien järkyttävänä kuvauksena. Tällä kertaa katsojan luihin ja ytimiin elää ja tilit selviksi maallisen vaelluksen kanssa räknäilee Ketoniemen Riikka, pitäjän nopein triivin nyhtäjä. Riikan mies, Kustaa, oli siinä laivassa, jonka merikapteeni Lundström ohjasi Gotlannin edustalla juovuspäissään karille.  

Tihenevinä yksinäisyyden tuokioina leskeksi jäänyt Riikka suree lapsetonta ja miehetöntä elämäänsä.  Mielikuvituksessaan hän kerii elämänsä lankaa myös tavalla, jossa jokainen onnen murunen nousee riemukkaasti jokaisen katsojan mielen kosketuspinnalle.

Esityksen ohjaaja, Juha Hurme, on teatteriohjaaja ja kirjailija, joka on ohjannut ja dramatisoinut lukuisia Volter Kilven tekstejä eri näyttämöille.