25.5.2019 KLO 14 TIMO VÄNTSI - KYSYMYKSIÄ KARJALASTA

Kysymyksiä Karjalasta

Kysymyksiä Karjalasta- esitys on lumoavin keinoin toteutettu tutkimusmatka Suomen lähihistoriaan.  ”Ja ihan tavallisen evakkoperheen vaiheisiin Kannaksen Karjalasta Varsinais- Suomeen”, kertoo tekijä Timo Väntsi, jonka sukutarinaan sukelletaan lauantaina 25.5. klo 14.00 (tilausnäytös) ja klo 17.00 (avoin kaikille)  

Sooloesitys on kertomus ihmisistä maailman myllerrysten keskellä, mutta samalla se nostaa esiin menetettyyn Karjalaan liittyvät kiistellyimmät ja absurdeimmat käänteet. Mistä tulee, laulun sanoin, ”kaihomme pohjaton” kysyy Timo Väntsi ja antaa tarinan hyrrän pyöriä.

Esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus
vapaamuotoiseen keskusteluhetkeen.

Timo Väntsi on maamme eturivin nukketeatteritaiteilijoita, joka on ollut mukana monissa nukketeatterituotannoissa näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana tai nukenrakentajana. Usein kaikissa edellä mainituissa ominaisuuksissa samassa esityksessä. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat mm. John-Eleanor(2011) ja Erittäin hyvä ystäväni Paroni von Münchhausen (2016), joka nähtiin Harmaassa kylässä 2018. Saman vuoden syksyllä Kysymyksia Karjalasta sai kantaesityksensä.

28.9.2019 RED NOSE COMPANY - DON QUIJOTE

Don Quijote

 

Klovnerian keinoin huippusuosion Suomessa saaneet teatteriammattilaiset,  Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama ovat jo vuosia hurmanneet yleisönsä klassikkotulkinnoillaan. Lauantaina 28.9. klo 19 tämä pitelemätön parivaljakko vie katsojat Espanjaan, maailmanhistorian ensimmäisen komedian juurille.

 

Miguel de Cervantesin DON QUIJOTE on kaikkien road draamojen äiti. Lähdetään liikenteeseen ja katsotaan mitä tapahtuu. Keski-ikäinen mies, Don Quijote hyökkää kaverinsa Sancho Panzan kanssa kaikkia maailman vääryyksiä vastaan ja tulee samalla paljastaneeksi nykymaailmankin menon kuumottavat kipupisteet. Esitys avaa katsojalle uusia näkövinkkeleitä, oivalluksia ja ajateltavaa,  mutta aina nauru edellä. Onhan teosklassikko todennäköisesti klassikko sen hauskuuden takia. Paikoitellen stand up -esitysten intensiteetillä masinoiva klovneria vapauttaa ja korottaa kaiken tekemisen, katsojien suureksi riemuksi, toiseen potenssiin.

 

Don Quiote on suuri ja hurjapäinen kertomus idealismista ja sankaruudesta, ystävyydestä ja rakkaudesta. Red Nose Companyn Zin (Timo Ruuskanen) ja Mike (Tuukka Vasama) ovat nyt tehneet tästä veijariseikkailusta oman, elävällä musiikilla ( kitara, ukulele, melodika)  svengaavan ja tulisesti maustetun versionsa. Esityksen on ohjannut Otso Kautto

2.11.2019 JUHA HURME RYHMINEEN - MERIMIEHEN LESKI

Merimiehen leski

Volter Kilpi dramatisoinnit jatkuvat perinteisessä pyhäinpäivän monologi-illassa, lauantaina 2.11. klo 19.00.  Tuolloin nähtävä ja kuultava esitys, Merimiehen leski, perustuu samannimiseen tarinaan Kilven saaristosarjaan kuuluvasta Pitäjän pienempiä -kokoelmasta.

Kertomus merimiehen leskestä nousee parina edeltävä vuotena Harmaassa kylässä koettujen Jäällävaeltajan ja Kaaskerin Lundsrömin rinnalle pitäjän ulkoisesti pienimpien ja sisäisesti väkevimpien kanssaeläjien järkyttävänä kuvauksena. Tällä kertaa katsojan luihin ja ytimiin elää ja tilit selviksi maallisen vaelluksen kanssa räknäilee Ketoniemen Riikka, pitäjän nopein triivin nyhtäjä. Riikan mies, Kustaa, oli siinä laivassa, jonka merikapteeni Lundström ohjasi Gotlannin edustalla juovuspäissään karille.  

Tihenevinä yksinäisyyden tuokioina leskeksi jäänyt Riikka suree lapsetonta ja miehetöntä elämäänsä.  Mielikuvituksessaan hän kerii elämänsä lankaa myös tavalla, jossa jokainen onnen murunen nousee riemukkaasti jokaisen katsojan mielen kosketuspinnalle.

Esityksen ohjaaja, Juha Hurme, on teatteriohjaaja ja kirjailija, joka on ohjannut ja dramatisoinut lukuisia Volter Kilven tekstejä eri näyttämöille.